Historia

Uppmuntrad av ordförande för Köpenhamns Balettklubb, började Ulf Gadd, dåvarande balettchef på Stora Teatern, Toni Mohr, en av Storans dansare, och Anne Marie Peterson som var ordförande i föräldraföreningen på elevskolan diskutera möjligheten att starta en balettklubb, året var 1979. Tanken var att främja intresset och öka kunskapen om balett. De kontaktade Storans teaterchef Jackie Söderman, som gillade iden och utlovade ekonomiskt stöd till starten av verksamheten.

Det första mötet för bildandet av Storans Balettklubb ägde rum 8 oktober 1979 i Ulf Gadds kök.

Ulf Gadd. Privatfoto
Ulf Gadd. Privatfoto

Balettklubbens styrelse 1979 – 1980

Ordförande: Toni Mohr
Vice ordförande: Anne Marie Peterson
Sekreterare: Anita Manskog
Kassör: Susann Lorenius
Ledamöter: Ivor Howard, Margit Malmgren, Ulf Gadd och Jackie Söderman
Suppleanter: Eileen O`Rourke och Roland Åkesson

Det första medlemsmötet hölls redan måndagen den 10 december 1979, på Rostrum, Stora Teaterns annexscen på Erik Dahlbergsgatan med bl a avsnitt ur två kommande baletter på Storan. Antalet medlemmar var redan uppe i ca 70 st. medlemsavgiften var 30 kr, pensionärer betalade 10 kr, familj 45 kr. Därefter blev det många fantastiska aktiviteter, resor till Oslo och Köpenhamn, utställningar, visningar av ryska balettfilmer och många gäster inom dansen kom till våra medlemsmöten m.m. 1983 ändrades namnet till STORA TEATERNS BALETTKLUBB, och hösten 1994 i samband med invigningen av Göteborgsoperan, bytte klubben namn till GÖTEBORGSOPERANS BALETTKLUBB. Bland alla spännande och intressanta föreläsare, förutom koreografer, som gästat Balettklubben har det varit olika danspersonligheter och dansskribenter. Det har även gjorts resor till bl.a. Stockholm, Malmö, Norrköping, Borås, Hamburg och Dresden.

1999 firade Balettklubben 20 år och hade över 400 medlemmar, varav många varit med sedan starten 1979. Jubileumsskriften ”Balettklubbern 20 år, 1979-1999” visas nedan.

2013 bytte Balettklubben namn till Danskompaniets Vänner.

Sedan 1984 har klubben/vännerna varje år delat ut stipendier till två dansare i Baletten/Danskompaniet.

Ulf Gadds stipendiefond/-stiftelse delade 1994 ut sitt första stipendium till en dansare vid GöteborgsOperans Balett.

Övriga stipendiater: Balettklubben har avtackat några danssolister som har gått i pension. Många elever från Svenska Balettskolan i Göteborg har också erhållit stipendier från Balettklubben.